Automatisering die u begrijpt

Wat zijn de voordelen van terminal server?

Overal werken met terminal server.

Ondernemingen maken massaal gebruik van computers. Het is heel normaal dat alle medewerkers een eigen PC hebben. Op iedere PC staan de programma’s die de bewuste medewerker nodig heeft om zijn / haar werk te kunnen doen.

Heeft u er wel eens over nagedacht wat het gebruik van een computer per jaar kost? Velen berekenen dit door de aanschafprijs van de computer en programmatuur op te tellen en te delen door het aantal jaren waarin zij het afschrijven. Maar deze berekening is niet juist, want naast de aanschafprijs zijn er nog vele andere kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten, gebruikersondersteuningskosten, versiebeheerskosten, trainingskosten voor beheerders en gebruikers, kosten die voortkomen uit storingen, etc.... Uiteindelijk blijkt de aanschafprijs gemiddeld slechts achttien procent te zijn van de totale kosten.

Om deze kosten te reduceren, zijn wereldwijd vele ondernemingen overgestapt op terminal server. Hierbij behalen zij besparingen van veertig ŕ zestig procent.

Een terminal server is een computer waarop meerdere gebruikers programma’s gebruiken. Meerdere gebruikers maken gelijktijdig gebruik van de programma’s die op een terminal server zijn geďnstalleerd. Het is eigenlijk een zware PC waar meerdere personen gelijktijdig op werken.

Bij een gewone pc gebruikt u een scherm, toetsenbord en muis die zijn aangesloten op uw pc. De pc zal alle werkzaamheden verrichten. Bij een terminal server gebruikt u ook een scherm, toetsenbord en muis. Het werkt net als een pc. Het verschil is dat u met een thin client of fat client werkt die enkel de informatie van het scherm, toetsenbord en muis heen en weer stuurt naar de terminal server. De terminal server zal al uw opdrachten uitvoeren alsof het uw eigen pc is.

Het installeren van een programma op een terminal server kost dagen minder werk dan het installeren van een programma op de afzonderlijke PC’s van de medewerkers die deze programma’s gaan gebruiken.

Terminal servers staan centraal opgesteld en zijn fysiek goed benaderbaar door beheerders. Als er zich een probleem voordoet kunnen de beheerders onmiddellijk ingrijpen. Door meerdere terminal servers te installeren kunnen gebruikers bij storingen snel van terminal server veranderen en kunnen ze binnen een paar minuten weer verder werken. Beheerders kunnen gebruikers op afstand ondersteunen als ze problemen hebben.

Terwijl u een gewone PC alleen kan gebruiken is als u er voor zit. U heeft er niets aan als u ergens anders bent. Kan u een terminal server wereldwijd bereiken met allerhande grote en zeer kleine computers. U kan een verbinding maken door rechtstreeks in te bellen maar ook via het Internet. Het kan een vaste verbinding zijn maar ook mobiel. En de computer die u gebruikt voor een terminal server sessie kan een PC zijn, maar ook een elektronische agenda met ingebouwde GPRS module. De ontwikkeling van allerhande kleine computers om te kunnen werken op een terminal server is in volle gang. Met een terminal server kan u beschikken over uw programma’s en gegevens op ieder moment en op iedere locatie. HP Thin Client waarmee u kan werken op een terminalserver.

Als alle programma’s op de terminal servers staan kan een medewerker gebruik maken van een thin client. Een thin client is een zeer eenvoudige computer die speciaal is gemaakt om te kunnen werken op een terminal server. Een thin client is in enkele minuten te installeren. Als een thin client stuk gaat kost het vervangen van de defecte thin client door een werkende thin client ook slechts enkele minuten. Zo kan iedereen altijd door blijven werken.

Thin clients gebruiken heel weinig energie en zijn muisstil. Ze hebben meestal geen draaiende ventilatoren of harde schijven. Ze zijn ook erg klein, zodat ze erg weinig ruimte in beslag nemen. Dat is vaak een verademing voor gebruikers die een grote, zoemende PC gewend zijn. Thin clients kunnen vele malen langer mee gaan dan PC’s.

U kan ook pc's gebruiken als client. Dat noemen we een fat client. U kan ook bepaalde programma’s lokaal op uw PC installeren en andere programma’s gebruiken die zijn geďnstalleerd op de terminal server. Terminal server stelt minimale eisen aan een fat client. Het is heel goed mogelijk dat een PC die inmiddels zes jaar oud is, en waarop u bepaalde programma’s niet kan installeren wel perfect werkt als fat client. U kan dan toch gebruik maken van programmatuur waar u normaal gesproken een andere computer voor had moeten kopen.

Kort samengevat kent terminal server o.a. de volgende voordelen:

  • Aanzienlijke vermindering van beheerskosten.
  • Medewerkers kunnen makkelijk van werkplek wisselen.
  • Medewerkers kunnen vanuit vele locaties gebruik maken van een terminal server.
  • Er is een grote diversiteit aan computers waarmee je een terminal server kan benaderen.
  • Centraal beheer van gebruikers en configuraties.
  • Ondersteuning op afstand is heel eenvoudig.
  • Als een thin client een storing heeft is dat in enkele minuten op te lossen.
  • Er zijn thin clients die geen geluidsoverlast veroorzaken.
  • U kan gebruik maken van oude PC’s en toch de modernste programmatuur gebruiken.

Van een Windows 2008 server of Windows 2012 server maakt u een terminal server door terminal services te activeren. Dan kan u 120 dagen, met vele gebruikers, gebruik maken van deze terminal server. Om na 120 dagen gebruik te kunnen blijven maken van de terminal server moet u voor iedere gebruiker één Terminal Server Client Acces License (TCals) kopen.

©2001 - 2019 Shifting Views |  voorwaardencontact